Middeleeuwen – Renaissance – Barok: van het bovennatuurlijke naar zelfbewustzijn

Geen kunsthistorische periode is meer onderbelicht dan de Middeleeuwen. De "donkere" periode is juist de bloeiperiode van het grote wereldgeloof: het Christendom. Na de val van het Romeinse keizerrijk zorgde een grote volksverhuizing voor invloeden van andere werelddelen en hergebruikten de jonge christenen de beeldtaal van de Romeinen in een nieuwe context. De middeleeuwen vertellen het verhaal van culturele uitwisseling, machtspolitiek en een samenleving waarin het bovennatuurlijke een belangrijke rol speelt. Bovendien krijgen de landen binnen Europa in deze periode hun eerste contouren en ontstaan geregeld bloeiperioden in de kunst en architectuur.

Rond 1400 wordt deze periode wordt gevolgd door de Renaissance; de wedergeboorte. Deze periode overbrugt ongeveer 120 jaar waarin de behoefte van een nieuwe manier van denken over wetenschap en kunstvormen tot uiting kwam. De oude klassieke culturen vormden een inspiratiebron voor de kunstenaars en architecten uit die tijd.

In de tijd van de contra-reformatie, greep de katholieke kerk alles aan om de opkomst van de protestanten van Luther en Calvijn te stuiten. Een van de middelen die de kerk voor handen had was het gebruik van de kunst om de kracht van de eigen bijbel en heiligen verhalen te onderstrepen. De werken moesten indruk maken op de gelovigen en tegelijkertijd een realistische inslag hebben, zodat de mensen zich erin konden herkennen. Het was in deze tijd dat zich, via het manierisme, een nieuwe kunstvorm ontwikkelde; de Barok.

Met deze cursus verdiept u zich in deze periode vanaf het ontstaan van de Christelijke beeldtaal tot aan met de late Renaissance en Barok:

  • U leert over de vroegchristelijke kunst, Karolingische en Ottomaanse kunst, de Byzantijnse, Romaanse en Gotische kunststromingen
  • De vroege renaissance in Vlaanderen en Italië
  • De Venetiaanse Hoog-Renaissance
  • De Reformatie en 16e -eeuwse kunst in het Noorden
  • Het Manierisme
  • De Barok

Pieta, Michelangelo Buonarroti, marmer, 174 x 195 cm., 1499 , Bron: https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=46153417

Duur cursus 8 x 2 uur (incl. pauze met koffie en thee)
Kosten 175
Min. deeln. 4
Max. deeln. 8
Aanmelding info@veroniqueschrama.nl